ترجمه: حمید وثیق زاده انصاری
منبع:راسخون



 
مطالب و مسائل متعددی در باره‌ی اثر پیچیده‌ی دود سیگار در ایجاد سرطان و دیگر بیماری‌های ریوی در بین افراد غیرسیگاری کشف شده است. بنا بر پژوهشی که در بریستول صورت گرفت معلوم شد که میزان کاتینین (نیکوتین متابولیت) در بزاق بچه‌های افراد سیگاری، به مراتب بیش‌تر است. نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که کودکانی که پدر و مادر آنان – هر دو – سیگاری هستند، گویی خود آن‌ها سیگاری هستند و به اندازه‌ی کشیدن هشتاد سیگار در سال نیکوتین وارد ریه‌ی آن‌ها می‌شود. در یک بررسی انجام شده توسط برخی از پژوهشگران، که در باره‌ی وضعیت استعمال سیگار در میان بچه‌های مدرسه‌ای انجام گرفت، از بزاق بچه‌های یازده تا شانزده ساله نمونه‌برداری شد. این پژوهشگران که نتایج بررسی خود را در مجله‌ی بریتیش مدیکال به چاپ رساندند بر این باورند که ممکن است این وضعیت ناخواسته در تمام دوران کودکی ادامه داشته باشد و بدیهی است که سلامت کودک را به خطر می‌اندازد. در زمینه‌ی تأثیر دود سیگار، دو رشته پژوهش انجام شده است: 1- مطالعات در زمینه‌ی اپیدمولوژیِ میزان افزایش خطر سلامتی کودک 2- پژوهش در مورد اثر ذره‌های شیمیایی دود تنباکوی موجود در هوای دم بر روی بر روی مایعات بدن.
حقایق مربوط به اپیدمولوژی درباره‌ی به خطر افتادن سلامت کودکان در طی چندین سال کسب گردیده است. اما از تلاش برای اثبات اثرهای شیمیایی آن زمان خیلی زیادی نمی‌گذرد
در یک بررسی ملی که درباره‌ی طول قد بچه‌ها و عادت سیگار کشیدن پدران و مادران آن‌ها انجام گرفت معلوم شد که طول قد بچه‌های هفت تا یازده ساله‌ی سیگاری‌ها یک سانتیمتر کوتاه‌تر از بچه‌های غیرسیگاری‌هاست.
بنا بر پژوهشی دیگر که در مجله‌ی پزشکی نیواینگلند به چاپ رسید گفته شده است که کودکان مادرهای سیگاری، اشکال‌هایی از لحاظ تنفس دارند. نویسندگان این مقاله که از دانشکده‌ی پزشکی هاروارد در بوستون بودند نتیجه گرفتند که قرار گرفتن اجباری کودک در برابر دود سیگار مادر، ممکن است اثرهای مهمی بر تکمیل کار ریه در آنان داشته باشد. پژوهش‌های دیگر نشان می‌دهد که بچه‌های پدر و مادرهای سیگاری دو برابر بچه‌های افراد غیرسیگاری در معرض ابتلا به بیماری‌های ریوی هستند.
چندین سال پیش، دال ساندلر از مؤسسه‌ی ملی مطالعات بهداشت محیط در امریکا، گزارش داد که در صورت سیگار کشیدن بعضی از افراد خانواده، احتمال وقوع سرطان برای اعضای غیرسیگاری خانواده وجود دارد. ساندلر اظهار داشت که این احتمال برای کسانی که در طفولیت در معرض دود سیگار بوده‌اند تا شصت درصد هم می‌رسد. یک کشف مهم این است که احتمالاً مواد شیمیایی موجود در یک اتاق پر از دود سیگار، کشنده‌تر از دودی است که شخص سیگاری استنشاق می‌کند.
جراحان عمومی در امریکا می‌گویند که دود سیگار دارای سه برابر بنزوپیرین (= یک عامل سمی و سرطان‌زا) یا شش برابر تولوئن (یک نوع کارینوژن دیگر) و بیش از پنجاه برابر دی متیل نیتروسامین است. به عقیده‌ی ساندلر، ممکن است آسیبی که از دود سیگار ناشی می‌شود بیش از مقداری باشد که پیش از این شناخته شده بود. قبلاً مطالعات گسترده‌ای که در باره‌ی تأثیر دود سیگار صورت گرفته بود، به علت نبودن اطلاعات مفید درباره‌ی در معرض دود سیگار بودن افراد، ناتمام بود. کودکان و کدبانوان، اطلاعات مفیدی را دراختیار می‌گذارند. برخی از مطالعات انجام شده بر روی بهداشت خانم‌هایی که همسرانشان سیگاری‌اند، به علت نبودن تمایزی بین خانم‌های شاغل و خانه‌دار بی‌نتیجه ماند.
اما طبق بررسی انجام شده در پنسیلوانیا که در یک کنفرانس بین‌المللی که در مورد بهداشت و سیگار برگزار شد اعلام گردید، در مورد خانم‌های غیرسیگاری و خانه‌دار که همسرانشان سیگاری‌اند احتمال فوت در اثر سرطان، دو برابر خانم‌های غیرسیگاری است که شوهرانشان سیگاری نیستند. در ژاپن خانم‌های بسیاری شاغلند، اما به علت سیگاری بودن بسیاری از مردان نتایج مشابهی به دست آمده است. گزارشی در باره‌ی ژاپن در مجله‌ی پزشکی نیواینگلند به چاپ رسید که آشکار می‌ساخت که گاهی میزان کاتینین در ادرار افرادی که در معرض دود سیگارند معادل کشیدن سه سیگار در روز است. خطرِ قرار گرفتن در معرض دود سیگار ممکن است به جنین نیز سرایت کند.